Italiaanse Wijnen & Olijfolie uit Abruzzo

Abruzzo staat bekend als een van de groenste provincies van Europa en heeft meerdere natuurreservaten en natuurparken. Het landschap kent grote variaties, bergen, heuvelland en de mooiste stranden. De skigebieden in de bergen van Abruzzo zijn sneeuwzekerder dan menig Alpengebied.
De bekendheid van Abruzzo is voor een groot deel te wijden aan de Montepulciano wijnen.
In mijn geheugen gegrift staat mijn eerste onvergetelijke gastvrije ontmoeting met Giulia Di Sipio, een open, spontane goedlachse jonge vrouw. Maar wat blijkt, vooral een getalenteerde wijnmaakster.
Met haar kennis, kunde, inzicht en passie heeft zij meerdere innovatieve manieren bedacht om bijzondere biologisch geteelde wijnen te produceren. Haar druiven worden met de hand geplukt. Tijdens het met de hand plukken kan men ook zeer kwaliteitsgericht plukken, wat weer ten goede komt van de kwaliteit van de Di Sipio wijnen.
Bij de Montepulciano d'Abruzzo van Nicola Di Sipio wordt bijzondere aandacht besteed aan de maximale extractie van kleur en smaak, met behulp van een zelf ontworpen fermentatietank van wel 15m hoog.
Daarna wordt de wijn gedurende minstens 10 maanden verder gerijpt.
Deze zorgvuldige bereiding levert een zeer smakelijke dieprode geconcentreerde wijn die de specifieke karaktertrekken van de Montepulciano druif maximaal tot zijn recht laat komen. In de neus herken je zowel krieken, drop en bosvruchten gecombineerd met een fijne kruidigheid, dezelfde aroma's proef je ook in de mond en de afdronk.
Maar ook kunt u genieten van een Trebbianno d'Abruzzo of een Cerasuolo (een kersenrode rosé wijn). Ook wordt er onder andere een blend gerealiseerd met zeer oude locale rassen, zoals de Pecorino druif en de Falanghina druif.
Tevens is de Spumante van Di Sipio met Chardonnay en Pinot Noir druiven een bijzonderheid. Tijdens een door mij verzorgde proeverij behoorden deze heerlijke bubbels tot de favorieten van de dag.
De olijven worden ook op een bijzondere manier geplukt en verwerkt. Leest u hiervoor de beschrijving in de Webshop.
Tijdens mijn bezoek werd ik volgens Italiaanse traditie geheel in de watten gelegd, en na het proeven van meerdere bijzondere wijnen vergezeld van heerlijke salami’s en Pecorino kazen was ik verkocht.
Niets liever wilde ik de wijnen van deze familie toevoegen aan het assortiment van Abruzzo Passion.
In mijn fantasie zag ik u al in een Espresso Passion Shop genieten van deze bijzondere wijnen.
De Azienda is een moderne wijnproducent. Sinds 2006 heeft de familie Di Sipio de nieuwe wijnmakerij onder leiding van Giulia, voorzien van een uitzonderlijke fermentatietank van 15 meter hoog. Ook wordt er steeds gewerkt aan de verbetering van het totale proces. Zo wordt er op de wijngaarden gewerkt volgends de biologische principes en wordt er geen gebruik gemaakt van kunstmest en pesticiden.
Met gebruik van stikstof en microfiltratie probeert men het gebruik van sulfiet te minimaliseren en de kwaliteit van de wijnen te verhogen. De wijngaarden liggen op 200 en 300 meter hoogte en bieden een fabuleus uitzicht op de Adriatische zee, en dit microklimaat zorgt weer voor een positief impuls voor de kwaliteit van de wijnen.
De modernste technieken, handgeplukte druiven, bijzondere fermentaties, Biologische wijn en olijven teelt, microfiltratie en een getalenteerde wijnmaakster verzekeren u van kwalitatief mooie, goede wijnen en olijf oliën.
Al deze inspanningen zijn gedaan voor u, om zo optimaal mogelijk te kunnen genieten van heerlijke Italiaanse wijnen uit Abruzzo.
Proost, Peter Kilian.
